NollVibCentrums seminarium och projekt

Inbjudan till NollVibCentrums vårseminarium, den19 maj 2022

RISE Research Institutes of Sweden Visa i webbläsare  /  Vidarebefordra
Inbjudan till seminariedag inom NollVibCentrum, förmiddag 19 maj 2022
Välkommen till årets första seminarium inom nätverket NollVibCentrum! Vårens seminarium kommer att genomföras torsdag 19 maj, kl. 08:50 till kl. 12:00. Till skillnad från nätverkets tidigare seminarier är detta ett halvdagsseminarium. Det genomförs som ett hybridseminarium där du som har möjlighet är välkommen till oss på RISE i Mölndal. Maskiner behöver inte vibrera och skada människor!

Datum Torsdag 19 maj 2022
Tid 08:50 – 12:00
Plats RISE Research Institutes of Sweden AB, Argongatan 30, Mölndal / digitalt via Teams (gör ditt val i anmälningsformuläret)
Anmälan Sista dag för anmälan är 13 maj. Anmäl dig via länken nedan.
Till dig som anmält att du kommer att delta digitalt skickas dagen före seminariet ytterligare information om hur du ansluter dig till mötet.
Pris
Kostnadsfritt för digitalt deltagande samt för 2 personer/organisation på plats i Mölndal. För ytterligare personer som deltar på plats tas en kostnad på 500 kr per person ut. Seminariet är endast öppet för medlemmar i NollVibCentrum.

 

Anmäl dig här

Programpunkter

08:45 Registrering och fika, alternativt digital incheckning med eget kaffe
09:00 Seminariet börjar. Programmet innehåller bland annat:

 • Vibrationsdämpning i maskiner och prototyper
 • Aktuell forskning och nya resultat
 • Omvärldsbevakning, internationellt och inom standardisering
 • Med mera.
12:00 Lunch för deltagare i Mölndal

Ett mer detaljerat program kommer innan seminariet. Du kan även läsa mer på nollvibcentrum.se

Välkommen!
Hans Lindell och Carolina Pettersson, RISE

NollVibCentrum
Att minska vibrationsskador genom att åtgärda källan till problemet är målet inom NollVibCentrum. Som medlem i nätverket får ditt företag kunskap och hjälp vidare i vibrationsrelaterade frågor och även inbjudan till seminariedagar där vi presenterar vad som pågår inom området. Tillsammans förebygger vi vibrationsskador! Med NollVibCentrum har vi skapat ett nav där företag och organisationer kan dela kunskap, erfarenheter och få hjälp med olika vibrationsrelaterade frågor. RISE har lång erfarenhet av att arbeta med projekt och aktiviteter för att minska vibrationer i maskiner och därmed minska vibrationsskadorna. NollVibCentrum är till för er som vill öka er kompetens och få information om det senaste inom området.Läs det senaste från NollVibCentrum härKontakt

Hans Lindell, RISE Carolina Pettersson, RISE
hans.lindell@ri.se carolina.pettersson@ri.se
070-780 60 02 070-780 61 29

 

 

RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar vi till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle. Våra 2 800 medarbetare driver och stöder alla typer av innovationsprocesser. RISE är ett oberoende, statligt forskningsinstitut som erbjuder unik expertis och ett 100-tal test- och demonstrationsmiljöer för framtidssäkra teknologier, produkter och tjänster.
ADRESS
Besöksadress: Lindholmspiren 7 A, 417 56 Göteborg
Postadress: Box 857, 501 15 Borås
KONTAKT
010-516 50 00  /  info@ri.se
Följ oss

 

Detta nyhetsbrev har skickats till hans@aming.se.
Uppdatera dina inställningar  /  Avprenumerera  /  Skicka vidare till en vän
Personuppgiftsbehandling
11354 rise logo rgb neg
Medlemsmejl från NollVibCentrum
6525 1x1
bild
6525 1x1
Tack för detta året i NollVibCentrum!
Året går mot sitt slut och därmed också NollVibCentrums första år! Vi är mycket glada att ni alla vill vara med i detta viktiga arbete med att förebygga vibrationsskador. Att minska vibrationsskador genom att åtgärda källan till problemet är målet inom NollVibCentrum. Maskiner behöver inte vibrera och skada människor!

Under det här första året har vi genomfört 2 heldagsseminarier, startat upp webbplatsen och skickat 3 medlemsmejl. Vi har hunnit bli över 30 ordinarie medlemmar från 16 olika organisationer i nätverket, samt 14 nya gästmedlemsföretag. Vi hoppas att vi kan fortsätta växa och sprida kunskap om det viktiga arbetet som vi kan göra i nätverket under 2022!
nollvibcentrum.se
Nytt på webben
På NollVibCentrums webbplats lägger vi löpande upp information som kan vara till nytta för nätverkets medlemmar. Där finns bland annat länkar och tips, kalendarium, medlemsregister med mera. Notera att det går att komma åt våra tidigare nyheter genom att klicka på Visa alla vid rubriken Nyheter på webbplatsens startsida.

Ni har önskat mer information om konkreta projektresultat och detta är något vi kommer komplettera sidan med under 2022. Vi har redan nu lagt upp kort information om olika vibrationsprojekt som pågår eller är avslutade

Se senaste nytt och läs mer på nollvibcentrum.se. Sidan är endast öppen för medlemmar. Om du har problem att komma åt sidan, kontakta Ann-Charlotte Borggren (ann-charlotte.borggren@ri.se) så hjälper hon dig.

PROJEKTRESULTAT
Nytt handtag ökar användningstiden 7,5 gånger
RISE har hjälpt Försvarets materielverk att minska vibrationer på befintliga bergborrmaskiner genom att utveckla nya vibrationsisolerade handtag som minskar vibrationerna från 27 till 10 m/s2. Detta innebär att användningstiden till gränsvärdet för vibrationsexponering därmed ökat från 16 minuter till 2 timmar.

18632 bergsborr

PÅ GÅNG
Ny mätutrustning på väg till RISE
Mätsystemet är en Laser Doppler Vibrometer (LDV) och gör det möjligt att mäta vibrationer på biologisk vävnad såsom fingrar beröringsfritt. Detta kommer att ge oss helt nya möjligheter att kartlägga högfrekventa vibrationer från maskiner och öka förståelsen för vad som händer i fingervävnaden. Förhoppningsvis levereras mätsystemet redan innan jul och blir en sedan länge efterlängtad julklapp!
SEMINARIUM
Höstens seminarium genomfördes 24 november
Vid höstens seminariedag deltog nästan 40 deltagare och vi fick vi höra många intressanta presentationer:

 • hur maskiner kan byggas om för att minska vibrationer
 • de nya kraven som Region Jönköpings län ställer vid upphandling av dentalutrustning
 • vibrationsskador ur doktorns perspektiv
 • aktuell forskning
 • det senaste inom standardisering
 • hur de norska fjällsäkringsarbetarna jobbar
 • en historisk tillbakablick på HAVS (Hand-Arm Vibration Syndrome).

Presentationerna från seminariet finns tillgängliga på nollvibcentrum.se. Notera att du måste ha verifierat dig som användare första gången du loggar in på webbplatsen.

God jul & Gott nytt år
Vi hoppas att du får en lugn ledighet med nära och kära. Vi ser fram emot att få avrunda det här året och samla nya krafter inför det kommande! Tveka inte att höra av dig om du har några idéer eller frågor.

Hälsningar
Hans Lindell & Carolina Pettersson

18506 christmas g6042f6c05 640
17703 XXLOGO NVB rgb COL
11354 rise logo rgb neg
RISE RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN
ADRESS
KONTAKT
Följ oss
bild bild bild bild

 

Tack för din medverkan vid NollVibCentrums höstseminarium den 24 november 2021!
Som arrangörer av seminariet vill vi tacka för din medverkan och bidrag till en intressant och inspirerande dag med nästan 40 deltagare!

Under dagen fick vi höra om hur maskiner kan byggas om för att minska vibrationer, de nya kraven som Region Jönköpings län ställer vid upphandling av dentalutrustning, vibrationsskador ur doktorns perspektiv, aktuell forskning, samt det senaste inom standardisering. Vi fick även höra hur de norska fjällsäkringsarbetarna jobbar samt en historisk tillbakablick på HAVS (Hand-Arm Vibration Syndrome). Presentationerna från seminariet finns tillgängliga på nätverkets webbplats.

Vi vill gärna veta vad du tycker och hoppas att du har möjlighet att avvara några minuter för att svara på frågorna nedan. Om möjligt önskar vi svar på vändande mejl. Stort tack på förhand för din medverkan!

1. Vad tyckte du om seminariedagen?
Svar:
2. Vad saknar du på webbplatsen?
Svar:
3. Har du förslag eller andra kommentarer till oss?
Svar:

Se våra senaste filmer:
Zero vibration-related injuries Trailer  (1:24 min)
Zero vibration-related injuries (7:14 min)

Att minska vibrationsskador genom att åtgärda källan till problemet är målet inom NollVibCentrum. Tillsammans förebygger vi vibrationsskador. På ri.se kan du läsa om nätverket.
Maskiner behöver inte vibrera och skada människor!

Vänliga hälsningar
Carolina Pettersson och Hans Lindell, RISE

Kontakt
Hans Lindell, RISE
hans.lindell@ri.se
070-780 60 02
Carolina Pettersson, RISE
carolina.pettersson@ri.se
070-780 61 29

1_Inledning_211124

5_ThomasClemm_Mesta_211124

8_AnthonyBrammer_UoC_211124

3_DirkJonker_RegionJo nköpingslän_211124

2_BertAndersson_TMVerkstad_211124

4_CatarinaNordander_AMMSyd_211124

7_HansLindell_Standardisering_211124

9_Avslutning_211124

6_Forskningsprojekt_RISE_211124